Items list
Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι! Το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο συναντά το απολαυστικό φύλλο κανταϊφι, φτιαγμένο με φρέσκο Γάλα Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.
Υλικά
Για την κρέμα:
Υλικά
Για την κρέμα:
- 300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 176 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 700 ml γάλα πλήρες Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
- 300 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 4 αυγά θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ βούτυρο αγελαδινό
- 2 βανίλιες σκόνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.τ.σ γλυκόζη
- 400 γρ νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 κ.τ.σ χυμό λεμόνι
- 350 γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο αιγοπρόβειο Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
- 1 πακέτο φύλλο κανταϊφι
- φυστίκια Αιγίνης
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση μετράμε 4 λεπτά.
- Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά, το σιρόπι μας θα πρέπει να είναι χλιαρο όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
- Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει, δεν την αφήνουμε να πήξει πολύ και προσθέτουμε το βούτυρο αφού αρχίσει να κοχλάζει.
- Ανακατεύουμε συνεχώς κυκλικά και προς το κέντρο της κατσαρόλας ώστε να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας.
- Όταν γίνει παχύρευστη και βελούδινη, την αφήνουμε να κρυώσει.
- Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, τα ασπράδια τα χτυπάμε σε μαρέγκα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.
- Ενσωματώνουμε τους κρόκους μέσα στα ασπράδια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Αφού έχει κρυώσει η κρέμα μας ενσωματώνουμε το μίγμα της μαρέγκας με την κρέμα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης βάζοντας σε 3 δόσεις την μαρέγκα στην κρέμα.
- Σε ένα ταψάκι μιας χρήσης ή σε ένα ταψί 30 εκ βουτυρώνουμε με το λιωμένη βούτυρο.
- Ξάνουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε στη μέση.
- Στρώνουμε τη μισή ποσότητα κανταΐφι στο ταψί, βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο πιτσιλώντας όχι να ακουμπάει το πινέλο
- Από πάνω προσθέτουμε την Κρέμα και το υπόλοιπο κανταΐφι με βούτυρο.
- Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 45 λεπτά στον αέρα, βγάζουμε το ταψί, τουμπάρουμε το γλυκό σε ένα πιάτο προσεκτικά και ξανά ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από πάνω.
- Όταν ψηθεί, μετά από 30-40 λεπτά περίπου βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά και σιροπιάζουμε σε 2 δόσεις σταδιακά.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με φυστίκια Αιγίνης.