Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του κ. Παύλου Σατολιά, Προέδρου του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος ευχαρίστησε, τόσο τον Dr. Andrea Rosati, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ζωοτεχνικής Εταιρείας για την τιμητική παρουσία του, όσο και όλους τους παρευρισκόμενους που έδωσαν το παρών στην εν λόγω ημερίδα.
Αρχικά, κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος κ. Σατολιάς ανέφερε ότι: «Η σημερινή ημερίδα αποτελεί την αρχή μιας σειράς ενημερώσεων με στόχο την επαρκή πληροφόρηση των παραγωγών και την επαγρύπνησή τους για μείζονα θέματα». Τόνισε δε, τη σημασία ενημέρωσης των παραγωγών για τα θέματα της γενετικής βελτίωσης των ζώων και τα κρίσιμα σημεία της διαχείρισης του ποιμνίου. Συνέχισε λέγοντας πως: «Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων στηρίζει τους παραγωγούς δίνοντας την καλύτερη τιμή της αγοράς, ωστόσο την τελευταία περίοδο με τα κρίσιμα γεγονότα που βιώνουμε λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχουμε ως απόρροια την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες. Οι εν λόγω συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της μεταποίησης με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή. Ήδη φαίνεται ότι η κατάσταση τείνει να ανατραπεί, ωστόσο αυτό αποτελεί κίνητρο για να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση των υποδομών και λοιπές παρεμβάσεις ανάπτυξης».
«Ιδιαίτερη σημασία έχει η Νέα ΚΑΠ και η εφαρμογή της προγραμματικής περιόδου 2023-2027, η οποία αφορά τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών. Ξεκινά μια δύσκολη περίοδος με πολλά προβλήματα και καλούμαστε, τόσο οι συνεταιρισμοί, όσο και οι αγρότες να τα εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια με τη σειρά του, ο Dr. Andrea Rosati απηύθυνε χαιρετισμό, αποδίδοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο, κ. Παύλο Σατολιά. Ο Dr. Rosati τόνισε τη σημασία επανένταξης της Ελλάδας με την πρόσφατη εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην Ευρωπαϊκή Ζωοτεχνική εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί 34 χώρες στην Ευρώπη με 5.000 μέλη.
Επιπλέον, το λόγο πήρε ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ο οποίος τόνισε τη σημασία συνεργασίας των δύο φορέων, δήμου και συνεταιρισμού, καθώς τις παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης που πρέπει να γίνουν για τους κτηνοτρόφος της περιοχής (αδρευτικά έργα, οδοποιία, ηλεκτροδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων).
Ο κύκλος των εισηγήσεων ξεκίνησε με τις κτηνιάτρους του Συνεταιρισμού, κα. Γεωργία Καζάκου και κα. Αθανασία Παπουτσή με θέμα ομιλίας: «Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση ποιμνίου και Γενετική Βελτίωση». Ειδικότερα οι κτηνίατροι τόνισαν στις ομιλίες τους την ανάγκη διαχείρισης των ποιμνίων της περιοχής μας, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, τόσο ως Συνεταιρισμός, όσο και ως μεμονωμένες εκμεταλλεύσεις. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη αναβάθμισης του ζωϊκού κεφαλαίου της περιοχής και παρουσιάστηκαν όλοι εκείνοι οι δυνατοί τρόποι επίτευξης του στόχου αυτού, σε μία συλλογική προσπάθεια, ώστε να παραμείνουν οι εκμεταλλεύσεις βιώσιμες, να αναβαθμιστούν ποιοτικά, να ενισχυθεί το προσωπικό εισόδημα και η τοπική κοινωνία και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα του παραγωγού».
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχο Κορασίδη, γνώστη του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τις αλλαγές που εφαρμόζονται με τη Νέα ΚΑΠ από 1.1.2023. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως αν και το συνολικό ετήσιο ποσό ενισχύσεων που θα καταβάλλεται στους αγρότες δεν έχει μεγάλη μεταβολή, οι επιμέρους ενισχύσεις για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους με την εισαγωγή της Αναδιανεμητικής, των Οικολογικών Σχημάτων, (Eco-Schemes) και των νέων Συνδεδεμένων φέρνουν σημαντικές αλλαγές σε κάθε δικαιούχο.
Αναφορικά με τα Eco-Schemes η ΕΘΕΑΣ ζητά:
- Να δοθεί προτεραιότητα στα Οικολογικά Σχήματα που εφαρμόζονται μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών.
- Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι τρόποι επιλογής (ένταξης) και να συνδεθούν τα Οικολογικά Σχήματα με τα Επιχειρησιακά και Τομεακά Προγράμματα και τους ΟΕΦ.
- Πρέπει να εμπλουτιστούν τα οικολογικά σχήματα άμεσα και να υπάρξει και προσανατολισμός προς σχήματα μικρό κόστος για τους παραγωγούς και δημιουργία θετικών προϋποθέσεων για αυτά που βοηθούν στην δέσμευση CO2 ώστε οι αγρότες να είναι σε θέση να αποσπάσουν πόρους από το ταμείο.
- Ειδική μέριμνα για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων στην κτηνοτροφία.