Loading...
 Start Page
Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο
Κλίκ για μεγέθυνση

Τίποτα δεν συμπληρώνει καλύτερα το αποκριάτικο τραπέζι από ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο!

Υλικά

  • 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
  • 1 κούπα κοφτή σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 8-9 αυγά χωριάτικα
  • 3 βανίλιες
  • 1/4 βούτυρο φρέσκο
  • μια φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • μιαχούφτα φυστίκι Αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό

Για το σιρόπι:

  • 4 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • μια φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 5-6 γαρύφαλλα ολόκληρα

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες.
  2. χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ για λίγο και τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με τιη φλούδα από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
  3. Όταν η κρέμα αρχίζει να πήζει προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και τη βγάζουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού.
  4. Αλείφουμε το ταψί μας με βούτυρο και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  5. Ρίχνουμε την κρέμα και τα υπόλοιπα φύλλά απο πάνω επίσης βουτυρωμένα ένα ένα.
  6. Ραντίζουμε ελαφρά με λίγο νερό και χαράζουμε τα κομμάτια.
  7. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα και βράζοντας για 5 λεπτά.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει και επειτα το περιχύνουμε στο γλυκό. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Φόρμα Ενδιαφέροντος

 
Copyright © 2022 - 2025 Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων